Mjuzikl Footloose osvojio Zenicu!

 

Učesnici mjuzikla "Footloose", koji je okarakterisan kao trijumfalan, 22.oktobra su nastupili u Bosanskom Narodnom pozoristu Zenica.

Riječ je o američkom hit mjuziklu režisera Herberta Rossa iz 1984. za koji je muziku napisao Tom Snow, a s obzirom na godinu kada je film snimljen ova postavka "Footloose“ mjuzikla simbolično tokom 2014. godine obilježava 30 godina od premijere filma ali i 30 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Kreativni tim predstave čine: koreograf Samra Mlinar-Mandić, scenografija/kostimografija iMTM, muzička režija Alma Ferović-Fazlić, režija Irfan Avdić i Emin Hajrić, aranžmani Adnan Mušanović i korepeticija Aida Mušanović-Arsić. Mjuzikl producira Institut za muziku, teatar i multimediju iz Sarajeva u saradnji sa Muzičkom akademijom Sarajevo, Udruženjem iMTM, a gostovanje u Zenici se realizira uz finansijsku podršku Gender centra Federacije BiH kroz FIGAP program kao i Kantonalnog ministarstva za kulturu i sport.


Preko 30 učesnika "Footloosea" igralo je na daskama Bosanskog narodnog pozorišta i ovo je prvi put da je produkcija Instituta MTM gostovala u drugom BH gradu.
Mjuzikl je premijerno izveden u Sarajevu 13. juna tekuće godine, a naredna repriza ocekuje se u decembru u Narodnom pozoristu Sarajevo.
U naslovnim ulogama zenicani su gledali Leonarda Šarića, Melisu Hajrulahović-Tomić, Tarika Mulaomerovića, Nikolinu Vujić, Aidu Mušanović-Arsić, Alena Hadžića, Ivana Sušca, Negru Čičić, Ajselu Zoronjić, Narcisa Zečića, Adisa Pirića i Irmu Mulić.

U izvođačkom ansamblu nastupaju Dženana Aganspahić, Medina Turković, Tina Dervišević, Ena Prutina, Edina Kordić, Emina Zahirović, Rabija Mahmutović, Dino Hasanbegović, Andrea Krasnić, Iva Vukić, Dinka Stroil, Andrijana Tadić, Irfan Čekić, Muedib Islamović i Amel Begić.

Muzički bend čine: Adnan Mušanović piano, Amar Češljar bubnjevi, Darko Hrgić bas gitara, Vedran Vujica gitara i Erik Marjanović sax.

Specijalni gost produkcije bio je Fuad Backović Deen.

Drugi po redu poslijeratni mjuzikl „Footloose" je inicirao veliki uspjeh koji su postigli sa prvim poslijeratnim mjuziklom "Briljantin", koji je također u istoj produkciji premijerno izveden u Narodnom pozorištu Sarajevo u maju 2013. godine a komercijalno repriziran tri puta u julu i decembru.