Alma Ferović Fazlić, direktorica iMTM-a

Alma Ferović Fazlić - Diplomirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, magistrirala na Royal Academy of Music u Londonu na Odsjeku za muzički teatar (pjevanje/gluma/ples) nakon čega profesionalno usvršavanje nastavlja na Royal Academy of Dramatic Arts u Londonu i privatno u klasi profesorice Mary King.

Indijsko «classical i light» pjevanje usavršava u klasi renomirane indijske umjetnice iz UK Swati Natekar.

Internacionalno koncertno iskustvo obuhvata UK turneju sa Sir Eltonom Johnom i svjetsku turneju sa Indijskim dvostrukim dobitnikom Oscara A.R.Rahmanom sa kojim nastupa u UK, Indiji, Canadi, Australiji, Hong Kong-u, Kuwait-u i Singapuru, a nedavno i u londonskom Royal Festival Hall sa Orkestrom Londonske filharmonije.

U epicentru muzičkog teatra londonskom West End-u u originalnoj glumačkoj podjeli mjuzikla Lord of the Rings odigrala 492 predstave u ulozi Glorfindel, Elranien i glavnoj ulozi Galadriel. Igrala i u predstavama Sweeney Todd, The boys from Syracuse, cabaretnoj predstavi Let’s get away from it all i Sevdah operi (Dorset). Ostvarila uloge u tv. serijalima Hotel Babylon (BBC1) i Lewis (ITV) a filmsko iskustvo obuhvata i ulogu u Bollywoodskom hitu Rockstar reditelja Imtiaza Alija (Indija, 2011 god).

Studijsko iskustvo: gost solista na albumu grupe Fun-da-mental-All is war i pjesmi Srebrenica Massacre, albumu indijskog perkusionise Anandana Sivamanija-Malhalela i pjesmi Dancing on the Moon, filmskim albumima: Breaking and Entering i pjesmi Bentbaša, reditelja Antonija Mingele (Anthony Mingella), Bollywoodskim filmovima Bose i pjesmi Afhganistan, Rockstar i pjesmi Aur Ho, Wishwaroopam i pjesmi Koi Kahin, Arima Nambi i pjesmi Naanum Unnil Paadi i najnovije Tamasha i pjesmi Tu Koi Aur Hai. Od 2004 – 2007. godine kao solista učestvuje u studijskom kreiranju originalne partiture za mjuzikl Lord of the Rings a nakon snima i originalni sountrack za istu predstavu. Tokom školovanja u Sarajevu kao solista hora Gaudeamus predstavljala BiH u više od 12 zemalja Evrope a potom u Narodnom pozorištu u Sarajevu ostvaruje ulogu u predstavi Svila, Branka Vekića, kao i nastupe sa orkestrom Sarajevske filharmonije.

Sarađivala je i na projektima produkcijske kuće Opera Circus iz UK a kontinuirano gostuje na Međunarodnom festivalu harmonike Bela pl. Panthy u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj. Umjetnički je rukovodilac prvog kabaretnog ansambla u BiH pod imenom Cabaret.

Producentica je i muzička rediteljica mjuzikla ”Briljantin”, ”Footloose”, ”Prljavi ples”, ”Annie” i ”Flashdance”, te predstave za djecu ”Mravko Travko”. Autorica je teksta i muzike za muzički dokument ”Srebrenica”, autorica muzičkog dokumenta ”Emina”, te muzike za dokumentarni film ”Heroj našeg doba”, u režiji Šekija Radončića.

Od 2008. - 2017. angažovana je kao predavač na predmetu Muzičko-scenski projekti na Muzičkoj akademiji u Sarajevu a od 2018., u zvanju asistenta na predmetu ”Glas”, na Odsjeku za glumu pri Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Osnivačica je i direktorica Instituta za muzičku umjetnost, teatar i multimediju Sarajevo.