Alma Ferović Fazlić, muzički i vokalni pedagog, muzička rediteljica, producentica i voditeljica iMTM

Diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju. Postdiplomski studij za muzički teatar završava i na Royal Academy of Music u Londonu, nakon čega profesionalno usvršavanje u istoj oblasti nastavlja na Royal Academy of Dramatic Arts u Londonu. Od 2023. godine, studentica je Doktorskog studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za muzičku pedagogiju a u oblasti muzičke edukacije glumaca.

Dobitnica je počasnog zvanja Associate of the Royal Academy of Music (ARAM), koje se dodjeljuje alumnijima za značajan doprinos muzičkoj profesiji uopće, čime je internacionalno priznat njen rad na polju muzičkog teatra, a posebno pokretanju ove oblasti u BiH.
Od 2008. do 2017. bila je angažirana kao gostujući predavač na predmetu "Muzičko-scenski projekti" na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a od 2018. na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo gdje predaje na predmetu ”Glas” na Odsjeku za glumu.

Kolektiv Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, dodjeljuje joj nagradu "Dr. Razija Lagumdžija", za najuspješnije rezultate u nastavi, umjetnosti i nauci u 2020. godini, a dobitnica je i nagrade Univerziteta u Sarajevu za poseban doprinos u umjetnosti u 2020. godini. 

Osnivačica je i Instituta za muziku, teatar i multimediju (iMTM), prvu i jedinu edukativnu platformu izvođačke umjetnosti, članica svjetske mreže ITI/UNESCO za visoko obrazovanje u izvođačkim umjetnostima, predstavnica RSL AWARDS iz Londona za teritoriju BiH, a od 2023. i međunarodna evaluatorica (examiner) njihovih ispitnih programa Performance Art Awards za cijeli svijet. 

Od 2022. godine gostujući je predavač na Royal Academy of Dramatic Art u Londonu, a iste godine gostovala je i na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U proteklih deset godina sarađuje sa "HKD Ivana Brlić Mažuranić" u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj, gdje je angažovana kao solistica na koncertima ali i kao vokalni trener i muzička rediteljica različitih projekata, a kontinuirano gostuje i na brodskom "Međunarodnom festivalu harmonike Bela pl. Panthy

Producentica je i muzička rediteljica mjuzikla u BiH, među kojima su: ”Briljantin”, "Footloose”, ”Dirty Dancing”, ”Annie” i ”Flashdance”, gala koncerta “Broadway-West End mjuzikli 80” i predstave za djecu "Mravko Travko", gala koncerta "No one but you", igrano-animiranog koncerta "Mjuzikl novog svijeta", "Kabarea Nowadays" i kabarea „Ženske priče“.

Autorica je i koautorica više naučnih i stručnih članaka, objavljenih u publikacijama u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, a redovna je učesnica na simpozijima i konferencijama u regiji te članica Muzikološkog društva FBiH. Bila je voditeljica umjetničko-istraživačkog projekta "Glas kao glumačko sredstvo u muzičkom teatru", a najnovije voditeljica je umjetničko-istraživačkog projekta „Brechtovi songovi u muzičkoj edikaciji glumaca“ na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. 

Internacionalno izvođačko koncertno iskustvo obuhvata UK turneju sa Sir Eltonom Johnom i svjetsku turneju sa Indijskim dvostrukim dobitnikom Oscara A.R.Rahmanom, sa kojim nastupa u UK, Indiji, Kanadi, Australiji, Hong Kongu, Kuwaitu i Singapuru, londonskom "Royal Festival Hall" sa Orkestrom Londonske filharmonije, a reatarsko iskustvo obuhvata i mjuzikl "Lord of the Rings", u kojem je u originalnoj podjeli odigrala čak 492 predstave na sceni Kraljevskog teatra Drury Lane. Igrala je i u predstavama "Sweeney Todd", "The boys from Syracuse", kabaretnoj predstavi "Let’s get away from it all" i "Sevdah operi" (Dorset). U Narodnom pozorištu u Sarajevu ostvaruje i ulogu u predstavi "Svila", Branka Vekića a igrala je i u tv. serijalima "Hotel Babylon" (BBC1) i "Lewis" (ITV), dok filmsko iskustvo obuhvata i ulogu u bollywoodskom hitu „Rockstar“, indijskog reditelja Imtiaza Alija. 

Kao solistica gostovala je na albumu grupe "Fun-da-mental-All is war" sa kojim je uradila muzički dokument "Srebrenica" te albumu indijskog perkusioniste Anandana Sivamanija-Malhalela i pjesmi "Dancing on the Moon", kao i filmskim albumima: "Breaking and Entering" i pjesmi "Bentbaša", reditelja Antonija Mingele (Anthony Mingella), bolivudskim filmovima "Bose" i pjesmi "Afhganistan", "Wishwaroopam" i pjesmi "Koi Kahin", Arima Nambi i pjesmi "Naanum Unnil Paadi", "Tamasha" i pjesmi"Tu Koi Aur Hai", te muzici za film "2.0" u režiji Shankara Panickera i mjuziklu “Atkan Chatkan” indijskog dvostrukog oscarovca A.R.Rahmana i perkusioniste Annandana Sivamanija. Najnovije na muzičkom albumu “Pictures at an exhibition“, hollywoodskog dirigenta i kompozitora Matt-a Dunkley-a iz UK, gostuje na pjesmi “Weeping woman”. Autorica je i muzičkog dokumenta ”Emina”. Sa pjesmom „Aur Ho“ iz bolivudskog hita "Rockstar", reditelja Imtiaza Alija i kompozotora A.R.Rahman koja je imala preko 40 miliona pregleda na youtube, 2012. godine bila je nominovana za Mirichi Music Awards u Indiji u kategoriji „Upcoming female vocalis of the year.“ 

Najnovije, završila je niz edukacija na polju vokalne studije Estill Voice Model i u procesu je licenciranja za Estill Master Trainer.