Alma Ferović Fazlić, producentica i voditeljica iMTM

Alma Ferović Fazlić - Diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju. Postdiplomski studij završava i na Royal Academy of Music u Londonu na Odsjeku za muzički teatar (pjevanje/gluma/ples) nakon čega profesionalno usvršavanje u istoj oblasti nastavlja na Royal Academy of Dramatic Arts u Londonu i privatno u klasi profesorice Mary King. 

Indijsko "classical i light" pjevanje usavršava u klasi renomirane indijske umjetnice iz UK Swati Natekar. 

Završila je niz edukacija na polju vokalne tehnike i u procesu je licenciranja za praktikanta vodeće svjetske vokalne studije Estill Voice Model za pjevače i glumce.

Počasni odbor Kraljevske muzičke akademije u Londonu 2020. godine dodjeljuje joj počasno zvanje Associate of the Royal Academy of Music (ARAM) kao jedinom bh. studentu do danas, koje se dodjeljuje alumnijima za značajan doprinos muzičkoj profesiji uopće, čime je internacionalno priznat njen rad na polju muzičkog teatra a posebno pokretanju ove oblasti u BiH.

Ovim je krunisano dvadesetogodišnje iskustvo i rad bh. umjetnice, koja 2011. godine u Sarajevu osniva Institut za muziku, teatar i multimediju (iMTM), prvu i jedinu edukativnu platformu prvenstveno za muzički teatar. Od 2018. godine iMTM je licencirani predstavnik RSL AWARDS iz Londona za cijelu teritoriju BiH, a kroz ovaj internacionalno priznat program u oblasti popularne muzike, dodjeljuje i akreditirane diplome. Tokom 2021. godine iMTM je postao prva bh. članica ITI/UNESCO Network for Higher Education in the Performing Arts.

Producentica je i muzička rediteljica prvih i najpopularnijih mjuzikla u BiH, među kojima su: ”Briljantin”, "Footloose”, ”Dirty Dancing”, ”Annie” i ”Flashdance”, gala koncerta “Broadway-West End mjuzikli 80” i predstave za djecu "Mravko Travko", koji su se proteklih godina izvodili na velikim bh. pozorišnim scenama poput Narodnog pozorišta u Sarajevu, Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Pozorišta mladih u Sarajevu i Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, a sve produkcije gostovale su u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj. 

Internacionalno koncertno iskustvo obuhvata UK turneju sa Sir Eltonom Johnom i svjetsku turneju sa Indijskim dvostrukim dobitnikom Oscara A.R.Rahmanom, sa kojim nastupa u UK, Indiji, Kanadi, Australiji, Hong Kongu, Kuwaitu i Singapuru, londonskom "Royal Festival Hall" sa Orkestrom Londonske filharmonije. Tokom školovanja u Sarajevu, kao članica i solista hora Gaudeamus, predstavljala je BiH u više od dvanaest zemalja Evrope, a nastupala je i sa orkestrom Sarajevske filharmonije. 

Teatarsko iskustvo obuhvata i mjuzikl "Lord of the Rings", u kojem je u originalnoj podjeli odigrala čak 492 predstave u ulozi Glorfindel, Elranien i glavnoj ulozi Galadriel na sceni Kraljevskog teatra Drury Lane, najstarijeg i najvećeg teatra u Londonu. Igrala je i u predstavama "Sweeney Todd", "The boys from Syracuse", cabaretnoj predstavi "Let’s get away from it all" i "Sevdah operi" (Dorset). U Narodnom pozorištu u Sarajevu ostvaruje i ulogu u predstavi "Svila", Branka Vekića a igrala je i u tv. serijalima "Hotel Babylon" (BBC1) i "Lewis" (ITV), a filmsko iskustvo obuhvata i ulogu u bollywoodskom hitu Rockstar, indijskog reditelja Imtiaza Alija. 

Studijsko pjevačko iskustvo obuhvata: album grupe "Fun-da-mental-All is war" i muzički dokument "Srebrenica", za koju piše tekst i muziku, album indijskog perkusioniste Anandana Sivamanija-Malhalela i pjesmu "Dancing on the Moon", filmske albume: "Breaking and Entering" i pjesmu "Bentbaša", reditelja Antonija Mingele (Anthony Mingella), bollywoodske filmove "Bose", pjesmu "Afhganistan", "Rockstar" i pjesmu "Aur Ho", "Wishwaroopam" i pjesmu "Koi Kahin", Arima Nambi i pjesmu "Naanum Unnil Paadi", "Tamasha" i pjesmu "Tu Koi Aur Hai" a najnovije "2.0" u režiji Shankara Panickera. Autorica je i muzičkog dokumenta ”Emina”, te muzike za dokumentarni film ”Heroj našeg doba”, u režiji Šekija Radončića.

Proteklih deset godina sarađuje sa "HKD Ivana Brlić Mažuranić" u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj, gdje je angažovana kao solista na koncertima ali i vokalni trener i muzička rediteljica, a kontinuirano gostuje i na brodskom "Međunarodnom festivalu harmonike Bela pl. Panthy". Sarađivala je i na projektima produkcijske kuće "Opera Circus" iz UK. 

Od 2008. do 2017. bila je angažirana kao gostujući predavač na predmetu "Muzičko-scenski projekti" na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a od 2018., je u zvanju na predmetu ”Glas”, na Odsjeku za glumu pri Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Najnovije, na polju izvođačke umjetnosti internacionalno, tokom 2019/2020, kao solista snimila je background muziku za mjuzikl “Atkan Chatkan” indijskog kompozitora i dvostrukog oscarovca A.R.Rahmana (za film Slumdog Millionaire, Danny Boyle) i perkusioniste Annandana Sivamanija, kao i naslovnu pjesmu za muzički album “Pictures at an exhibition“, hollywoodskog dirigenta i kompozitroa Matt-a Dunkley-a iz UK, pod nazivom “Weeping woman”. 

Kolektiv Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, dodjeljuje joj nagradu "Dr. Razija Lagumdžija", za najuspješnije rezultate u nastavi, umjetnosti i nauci u 2020. godini, a dobitnica je i nagrade Univerziteta u Sarajevu za poseban doprinos u umjetnosti u 2020. godini. 

Voditeljica je prvog umjetničko-istraživačkog projekta "Glas kao glumačko sredstvo u muzičkom teatru", koji će tokom 2022. godine rezultirati teoretskim predloškom za osnivanje prvog regionalnog specijalističkog Odsjeka za Muzički teatar, a realizirat će se u saradnji sa Royal Academy of Music i Royal Central School of Speech and Drama iz Londona.