Irma Alimanović Hodžić, gluma, scenski pokret

Photo by Velija Hasanbegović

Rođena u Sarajevu 22.11.1984. godine. Diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 27.3.2008. godine sa predstavom Medeja, pod mentorstvom Jasne Žalice.

Od 1.4.2008. godine do 1.12.2009.godine bila zaposlena u East West Centru.

Od 1.9.2010. godine do 30.6.2011. godine bila dio ansambla Mostarskog teatra mladih (eMTeeM-a).

Od 2011. godine radi kao koordinatorica Future MESS IYMA radionica u sklopu Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Od 2014.godine angažovana kao saradnica iz prakse na stručnom predmetu Scenski pokret na Odsjeku za glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

U toku 2014.godine koordinirala Fakat Drama teatarske radionice za mlade pokrenute od strane British Council-a i SARTR-a.

U toku školske 2014/2015. godine radila kao jedna od predavačica glume u sklopu Performing Arts-a u Privatnoj osnovnoj školi Bloom.

Neke od predstava u kojima je igrala su Faust, Klasni neprijatelj, Nora, Bolero Sarajevo u režiji Harisa Pašovića, Buđenje proljeća i Usamljeni zapad u režiji Selme Spahić, Nakaze u režiji Dine Mustafića, Ovo je Jonesko,budalo u režiji Ferida Karajice, Pinokio u nevolji u režiji Belme Lizde-Kurt, Muški-Ženski/Ženske-Muške u režiji Katarine Pejović i Borisa Bakala (Bacači sijenki), Rušenje Ajfelovog tornja u režiji Kuštrima Bektešija, Kakav krokodil ima glas-autorski projekat Mirne Kreso, Adnana Krese i Irme Alimanović,Tramvaj u režiji Senada Alihodžića. Brod ludaka u režiji Matthiasa Lebeera i Akumulator Aleša Kurta su dva kratka filma gdje je ostvarila zapažene uloge kao i uloga Alme u seriji Lud, zbunjen, normalan.

Nagrade: 2008. god., MESS International Theatre Festival – nagrada Hrabri novi svijet mladom ansamblu predstave Buđenje proljeća

Radi kao volonterka u okviru SonRise programa za osobe sa autizmom.

Asistentica je na predmetu ”Scenski pokret” na Odsjeku za glumu, pri Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Trenutno igra glavnu ulogu Miss Hannigan u popularnom mjuziklu Annie i predstavi za djecu ”Mravko Travko”.