Premijera mjuzikla "Flashdance", 13. novembra u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Nakon proljetnih audicija za uloge u mjuziklu "Flashdance", Institut za muziku, teatar i multimediju (iMTM), najavljuje premijeru za 13. novembar 2017. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19:30 sati.

Mjuzikl ”Flashdance” je muzičko-scenska adaptacija popularnog filma iz 1983. godine, u kojem će uloge tumačiti Mirza Dervišić, Nikolina Vujić, Mona Muratović, Aida Mušanović Arsić, Irma Mulić, Alen Hadžić, Narcis Zečić, Mak Čengić, FIlip Radovanović, Adnan Kukuruzović, Toni Kovačević, plesačice Anja Čurković i Lena Marković.

”Ovo je naša peta produkcija, koju najavljujemo sa oduševljenjem, jer smo okupili sjajan kreativni tim i odlične glumce, pjevače i plesače, koji su spremni da zajedno keiraju još jedan snažan komad. Naša verzija spaja osamdesete i sadašnjost u kojoj živimo i biće to jedna vibrantna, moderna i veoma zabavna predstava. Pred glumcima i kreativnim timom je do sada najteži zadatak ali duboko vjerujem da ćemo imati još jedan hit na repertoaru NPS-a, ali kao gostujući projekt, koji planiramo reprizirati do kraja ove godine. Premijerom mjuzikla Flashdance, iMTM će obilježiti i petogodišnjicu, što cijeli kolektiv i mene lično veseli, s obzirom na to da smo počeli od nule, a danas zaista s pravom možemo reći da u BiH imamo scenu muzičkog teatra”, istakla je Alma Ferović Fazlić, direktorica iMTM-a, producenta mjuzikla.

Specijalna gošća mjuzikla ”Flashdancea” je Aleksandra Korizma iz Royal Covent Garden Opere u Londonu, koja se pridružuje iMTM timu kao tehnički direktor produkcije, a bit će zadužena za kostime i rekvizitu, te scenografiju, make up i frizure, dok će vizuelni identitet mjuzikla i ove godine kreirati Agencija Komitet Sarajevo.

”Počašćena sam ukazanim povjerenjem da radim na ovako zahtijevnom scenskom komadu kao što je mjuzikl Flashdance. iMTM kreativci sutim dobro uigranih profesionalaca i predivno se razumijemo u radu. Scenografija, kostitmografija, šminka i hairstyling za koje sam zadužena kao tehnički direktor mjuzikla će se na nekim osnovnim linijama i elementima bazirati i podsjećati na retro period iz 80-ih, s tim da ćemo se vremenski preseliti u 2017. i prilagodti današnjim trendovima, sa čak i futurističkim detaljima u umjetničkoj interpretaciji ovog komada težeći da pri tome napravimo originalnu verziju u svakom smislu, obzirom da se ne želimo ponavljati", ističe Korizma.

Koreografije za muzičke hitove osamdesetih poput pjesama "Maniac", "What a feeling", "I love rock’n’roll", "Gloria" i druge u originalnim aranžmanima bh. akademskog kompozitora i muzičkog producenta Adnana Mušanovića, koje će izvesti Flashdance muzički bend u sastavu: Adnan Mušanović, Amar Češljar, Vernes Ljuštaku i Dinko Šimunović, osmislit će koreograf Samra Mlinar Mandić.

"Koreografija izlazi iz okvira tipičnih koreografija za mjuzikle, jer uvezujemo više plesnih tehnika u originalnim koreografskim rješenjima. Sadrži elemente osamdesetih ali je uglavnom po uzoru na današnje plesne trendove muzičkih zvijezda a sve u skladu s vremenom u kojem živimo. Izazov je raditi sa glumcima, pjevačima i plesačima koji sjedinjeni u Flashdance plesni tim donose nešto drugačije i jako dobro funkcionišu kroz pokret. Kako je mjuzikl prvenstveno glumački orijentirano djelo, svi drugi segmenti su podređeni tome", objasnila je Mlinar Mandić.

Muzičku režiju potpisuje Alma Ferović Fazlić, režiju Riad Ljutović a korepeticiju Aida Mušanović Arsić.

"Radimo jedan inovativan komad veoma energičan i originalan. Izuzetno je kompleksan u smislu forme, jer su sva tri segmenta sjedinjena u potpunosti kroz cijeli mjuzikl. Predstava je za sve one koji vole dobru muziku i ples a režijski ću pokušati da prenesem ideju filma odnosno popularnu priču, koja će biti bazirana na konceptu rock koncerta i videospotova", dodaje Ljutović.

Prethodne mjuzikle ”Briljantin”, ”Footloose”, ”Prljavi ples” i ”Annie” u produkciji iMTMa, pogledalo je oko 7.000 gledatelja u Sarajevu i Zenici, a produkcije redovno gostuju i u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj.