Premijera predstave za djecu ”Mravko Travko”, 26. aprila u Pozorištu mladih Sarajevo

Institut za muziku, teatar i multimediju najavljuje premijeru predstave ”Mravko Travko” u koprodukciji sa Pozorištem mladih Sarajevo 26. aprila ove godine u 18 sati.

Predstava za djecu ”Mravko Travko” radi se po motivima slikovnice ”Mravko Travko”, Mersihe Moćević, inače koautorice tekstova za pjesme sa dječijeg hit muzičkog albuma ”Hvala mama” bh. kantautora Latifa Moćevića.

Tema priče „Mravko Travko“ je borba protiv vršnjačkog nasilja a ideja predstave je stvaranje ljupkog lika, koji će postati simbol dobrih vrijednosti, na koje će se djeca ugledati.U predstavio igraju glumici Irma Alimanović Alihodžić i Aldin Tucić kao i polaznici Instituta za muziku teatar i multimediju, koji su prosli višemjesečnu školu za muzički teatar.

Predstavu režira Riad Ljutović, koji potpisuje i adaptaciju teksta, scenografiju i kostim a muzičku režiju Alma Ferović Fazlić. Za vizuelni identitet predstave je zadužena Agencija ”Komitet” iz Sarajeva.Kroz iskustva u radu sa djecom, motivisana njihovim potrebama i željama, Mersiha Moćević autorica slikovnice ”Mravko Travko”, koju je ilustrirala Selena Musić Kuldija, zapisala je kratke priče udahnute kroz slatke likove, koji promovišu univerzalne vrijednosti.

Sve pjesme sa albuma „Hvala mama“, koje će se naći u predstavi su svojevrsne himne junaka istoimenih priča.Početkom 2017. godine, bh. kantautor Latif Moćević je objavio album pjesama za djecu pod nazivom „Hvala mama“, oko kojeg su se okupili profesori, psiholozi i pedagozi s ciljem nastanka albuma pjesama koje pozitivno utječu na odrastanje naše djece, nudeći dosta zdrave zabave, doprinoseći razvoju njihovog ukusa i odabiru onog što je lijepo, uz poruke morala i dobrote.

Od promocije albuma održan je veliki broj koncerata, kojima je prisustvovalo više od šest hiljada mališana i njihovih roditelja ali i muzičkih radionica u osnovnim školama širom zemlje, koje su okupile više od dvije hiljade učenika. Tiraži albuma su prodani u rekordnom vremenu, a projekat je krunisan koncertom „Latif & Mravko Travko“, koji je održan 16. Decembra 2017.,u Domu mladih Sarajevo, pred više od dvije i pol hiljade gledalaca a na ovom koncertu nastupili su i polaznici iMTM-a.