Estill Voice Model seminar u aprilu 2020. u iMTM

U iMTM školi za izvođačke umjetnosti, od 17.-21.04. a u okviru obilježavanja World Voice Day (16.04.) održat će se seminar Estil Voice Model, (EVM) predvođen profesoricom Anne Marie Speed, jednom od osnivačica Odsjeka za muzički teatar sa Royal Academy of Music iz Londona. Estill Voice Training generalno obuhvata Level 1 i 2, a u prvom planu namijenjen je glumcima i pjevačima, vokalnim trenerima, instruktorima dramske umjetnosti, fonijatrima, radijskim i TV voditeljima, te svim onim koji glas koriste kao sredstvo izražavanja. Level 1 objašnjava i podučava vještinama, koje utiču na produkciju glasa, jasnoću i izdržljivost. Sudionici seminara će koristiti EVM inovativne figure za glas, kako bi naučili kontrolu vokalnih struktura, koje utiču na kvalitet produkcije glasa u kombinaciji sa vježbama, koje pružaju nove vokalne opcije za sve stilove govora i pjevanja. Level 2 kombinira figure iz Levela 1, kako bi se proizvelo šest vokalnih kvaliteta: govor, falsetto, sob, twang, opera i belting, čijom kombinacijom nudi jasno razumijevanje neograničenih mogućnosti glasa, kao i način na koji ga održavaju vibrantnim i zdravim. Tokom svakog dana, sve naučene vokalne vještine prakticirat će se se u manjim trening grupama. Također, unutar petodnevnog seminara polaznici će imati vremena za pitanja, raspravu i individualni rad na muzičkom i glumačkom repertoaru. Kompletan 5-dnevni seminar u Estill Modelu, koji će voditi Anne-Marie Speed, jedna od najiskusnijih stručnjaka Estill Voice International, sadržavat će veoma opsežne informacije o  Estill Voice Modelu, kroz Level 1 (13 obaveznih figura) i Level 2 (6 vokalih kvaliteta) i obuhvatiti ​i kratki uvod u anatomiju, fiziologiju, dikciju i polje vokalnog zdravlja. Dnevni raspored sastojat će se od prezentacija predavanja, video istraživanja, audio i video primjera, kao i savjeta za podučavanje i obuku. U večernjim satima održavat će se i otvore sesije, koje će sudionicima pružiti priliku da pjevaju/govore, kako bi primali stručne savjete od Anne-Marie Speed. Učešće u otvorenim sesijama nije obavezno, niti će vremenski biti moguće obuhvatiti nastup svih učesnika seminara, ali i samo slušanje istih je neprocjenjiva prilika da se vidi praktična primjena modela. Seminar se preporučuje svima koji rade sa glasom, poput profesora pjevanja, glasa, govora i glume, profesionalnih pjevača, studenata i amatera, terapeuta glasa, govora i jezika, fonijatrima i logopedima.

Anne-Marie Speed je glumica, reditelj, vokalni trener i licencirani predavač studije o građi i funkciji fonatornog aparata, po američkoj naučnici i operskoj pjevačici Jo Estill - Estill Voice Model. Dobitnica je i Estill Lifetime Achievement Award. Kao vokalni konsultant-trener radila je na mjuziklima u londonskom West Endu, mnogim filmovima i serijama za BBC, Really Useful Group, The Royal Shakespeare Company, Tiger Aspect Productions i HBO, a među njenim klijenitma su i glumci Keira Knightley, Anna Friel, Sam Neill, Anne-Marie Duff, Brendan Gleason, Lenny Henry i Myleene Klass. Kao predavač “Estill Voice Modela” posjeduje internacionalno iskustvo, a njen rediteljski opus obuhvata i predstave West End hit “Stones in his Pockets”, “Art” kao i mjuzikle “Into the Woods” i “Company”, kompozitora Stivena Sontajma (Stephen Sondheim). Anne-Marie Speed je kao vokalni trener bila angažovana na ITV serijalu X-factor i Britain’s Got Talent a od 2009. kao vokalni konsultant radi i za Sony Records, SyCo i najnovije Universal.

Više informacija o cijeni seminara, načinu registracije i plaćanja kao i kupovine popratne literature, dosupno je na linku Estill Voice International