Novi spot Alme Ferović Fazlić

Najnoviji projekt Instituta za muziku, teatar i multimediju je muzički spot za pjesmu ”Emina” na tekst pjesnika Alekse Šantića, koju je muzički obradila i otpjevala Alma Ferović-Fazlić, inače praunuka čuvene Mostarke Emine Sefić-Koluder, koja je bila inspiracija Šantiću za pisanje ove neprolazne pjesme.

 

Pjesma je snimljena i producirana u muzičkom studiju Deneba Pinje iz Sarajeva, inače producenta nekoliko muzičkih albuma turske zvijezde Mustafe Sandala.Snimanje spota odvijalo se na lokacijama Mostara, Počitelja i Hutovog blata.

POGLEDAJTE VIDEO! https://www.youtube.com/watch?v=CZR2OUYZ4I8

Inače, 18. jula 2015. godine u Mostaru će se susresti svi potomci Avdage i Emine Koluder iz cijelog svijeta, te će spot i pjesma praunuke „lijepe Emine“ biti poseban doprinos na tom susretu.

Autor obrade Alma Ferović-Fazlić prvi je bh. magistrant londonske Kraljevske muzičke akademije na Odsjeku za muzički teatar. Nastupala je sa Eltonom Johnom, dvostrukim oskarovcem A.R.Rahmanom, a odigrala je i preko četiri stotine predstava u londonskom mjuziklu Gospodar prstenova. Javnosti u BiH je najviše poznata po muzičkom dokumentu Srebrenica iz 2006. godine, posvećenom genocidu u Srebrenici, koji je imao više od 300.000 pregleda na youtube.com. Svake godine uoči obolježavanja godišnjice 11. jula  spot se emitira širom BiH te u Turskoj, Belgiji, Americi a čak je korišten i u nastavi Kogashima Univerziteta u Tokiju na predmetu historija svijeta.

Osnivačica je i direktorica Instituta MTM.